Zachęcamy do świadomego żywienia psa

Wartościowa, dobrze i zdrowo zbilansowana karma to najlepsza profilaktyka wielu chorób.
O jakości karmy nie decyduje marka producenta, ani tym bardziej ładne opakowanie.

Mamy na rynku coraz więcej firm oferujących karmy dla zwierząt i jednocześnie coraz więcej schorzeń zwierząt na tle pokarmowym, chorób skóry, stawów, brzydkiej sierści. O jakości karmy nie decyduje marka producenta, o wartości karmy decyduje lista składników oraz dobry stosunek jakości do ceny. Rynek karm jest olbrzymi,a ich wybór przyprawia o zawrót głowy. W reklamę inwestuje się olbrzymie środki. Dobry marketing służy głównie dobrej sprzedaży i niekoniecznie musi iść w parze z jakością karmy.

Właściciel psa musi dokonać wyboru sam, i najlepiej aby był to wybór świadomy, podyktowany potrzebami psa i jakością składników karmy. Tak jak nie da się porównać wysokiej klasy mercedesa z wysokiej klasy fiatem, tak i porównanie karm musi odbywać się przy pewnych założeniach. Dobrze przyłożyć właściwą miarę i znaleźć karmę w interesującym nas przedziale jakościowym i cenowym. Jeśli przyjąć kryterium ceny, to na rynku można wyróżnić kilka grup karm:

  • karmy o najniższej cenie, gdzie za 12-15 kg worek płacimy 80-120zł;
  • karmy średniej jakości o niskiej cenie – 140-160zł;
  • karmy średniej jakości o cenie wyższej niż 180zł;
  • karmy najwyższej jakości powyżej 250zł, do nawet 500zł za 15 kg worek.

Aby dobrze wybrać karmę w interesującym nas przedziale, trzeba przeanalizować jej skład i znaleźć wyważony stosunek jakości do ceny, pamiętając przy tym, że nie każda karma za 200zł będzie karmą wysokiej jakości.

Ogólnie nad przestrzeganiem przepisów w zakresie Bezpieczeństwa Żywności i Pasz czuwa rynku polskim i europejskim FEDIAF ( Europejskie Stowarzyszenie Jakości Karm), na rynku amerykańskim AAFCO (Amerykańskie Stowarzyszenie Kontroli Karm).

Każda etykieta powinna zawierać

Maksymalna listę składników, uszeregowanych w kolejności od składnika najistotniejszego wagowo, którego powinno być najwięcej w składzie, poprzez analizę gwarantowaną, informacje czy jest to pokarm kompletny czy uzupełniający, oznaczenie dla jakiego gatunku i wieku zwierzęcia przeznaczona jest karma , dane producenta oraz importera, datę ważności, produkcji, numer serii i wagę produktu oraz dawkowanie.

Ogólnie składniki odżywcze można podzielić na:

Białka, tłuszcze, węglowodany, woda, witaminy i minerały.

Podstawą prawidłowego wzrostu i rozwoju psów jest spożywanie wysokiej jakości, łatwo przyswajalnej karmy, spełniającej ścisłe wymagania, zwłaszcza jeśli chodzi o białka i tłuszcze. Wysokiej jakości produkty mięsne ,np. mięso jagnięce czy drobiowe, zawierają dobrze przyswajalne białko co w połączeniu z tłuszczem drobiowym i olejem z łososia stanowi doskonałe źródło energii i zabezpiecza odpowiednią ilość składników do budowy masy mięśniowej oraz układu kostnego zwierząt.

Białka

Białka obok wody są najważniejszym składnikiem żywego organizmu. Białka psa zbudowane są z konkretnych 20 aminokwasów, z czego tylko połowę pies jest w stanie syntetyzować sam, reszta musi być mu dostarczona z zewnątrz. Białko białku nierówne i dla psa ma znaczenie jego pochodzenie. Psy należą do mięsożerców, choć nie bezwzględnych jak koty. Najlepiej służy im białko pochodzenia zwierzęcego. O ile zwierzętom młodym białka służą głównie do wzrostu i rozwoju organizmu, to psy dorosłe wykorzystują je raczej do wyrównania dziennych strat białka (złuszczony naskórek, nabłonek, enzymy itd.). Ilość białka konieczna do zaspokojenia zapotrzebowania zależy od wartości biologicznej i strawności białka zawartego w karmie. Wzorcową wartość posiada białko jaja kurzego (100%), podobnie jakościowe białka zwierzęce (80-99%). Zawierają one pełen zestaw aminokwasów niezbędnych w związku z czym określa się jako tzw. białka pełnowartościowe w odróżnieniu od białek roślinnych-niepełnowartościowych.

Tłuszcze

Tłuszcze, poza tym, że są pochodzenia roślinnego czy zwierzęcego, nie muszą być dokładnie oznaczone. Dlatego jeśli producent decyduje się na określenie pochodzenia tłuszczu, świadczy to o tym, iż jest to tłuszcz wysoko jakościowy np. tłuszcz drobiowy, czy z ryb norweskich. W przeciwieństwie do ludzi, psy świetnie funkcjonują na diecie wysokobiałkowej i wysokotłuszczowej. Tłuszcz jest dla psa bardzo istotnym źródłem energii. Nieodłącznym warunkiem posiadania przez psa lśniącej sierści oraz zdrowej skóry jest zachowanie proporcji pomiędzy ilością kwasów tłuszczowych omega 3 (z oleju łososia) i omega 6 (z tłuszczu drobiowego). To właśnie dostarczanie ich w odpowiednich ilościach ograniczy występowanie alergii skórnych, objawów suchej skóry, łupieżu, przetłuszczonej sierści oraz wpłynie pozytywnie na procesy regeneracyjne skóry.

Węglowodany

Węglowodany – cukry proste jak i złożone, wykorzystywane są przez organizm jako źródło energii. Głównym źródłem węglowodanów jest pokarm roślinny, z którego pozyskiwana jest glukoza,prócz tego glukoza może być syntetyzowana endogennie z tzw. aminokwasów glukogennych tj. alaniny, glicyny, seryny-pokarm musi jednak zawierać wartościowe łatwo strawne białko. Oligosacharydy zawierają do 9 cząsteczek cukrów w swoim składzie. Powszechnie znane są fruktooligosacharydy (FOS). Ogólnie ujmując związki te hamują wzrost bakterii patogennych m.in. E.coli, Campylobacter spp., regulują motorykę przewodu pokarmowego, wchłanianie wody i soli mineralnych, poprawiają efektywność i wykorzystanie pokarmu, poprawiają konsystencję kału i jego zapach.

W składzie naszej karmy znajdziecie Państwo Jukę Schidigera

Juka Schidigera (Yucca schidigera) ze względu na zdolności wiązania produktów metabolizmu w jelicie grubym ogranicza powstawanie nieprzyjemnego zapachu ekskrementów i własnego zapachu psa, przyspiesza też proces detoksykacji organizmu. Ponadto poprzez wysoką zawartość naturalnych glukozoidów wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, rozkurczowe, zwiększa odporność na stres. To bardzo wartościowy dodatek.

Każda dobrze zbilansowana karma zawiera też pełen komplet witamin i minerałów. Dobre karmy konserwuje się dzisiaj w sposób naturalny tj. tokoferolem, kwasem cytrynowym, naturalnymi formami witaminy C, ekstraktem z rozmarynu czy szałwii. Należy unikać sztucznych konserwantów, aromatów i syntetycznych barwników. Warto zwrócić uwagę na jakość składników oraz certyfikowany proces produkcji. Coraz więcej lekarzy weterynarii dostrzega wartość profilaktyki żywienia i każda dobra klinika weterynaryjna, nie tylko leczy ale stara się też zapobiegać chorobom, poprzez poszerzanie wiedzy na temat żywienia zwierząt. Coraz więcej artykułów o świadomym żywieniu zwierząt, pozwala wybrać to co dla naszego psa najlepsze.